Het imposter syndroom: leg jij de lat genadeloos hoog voor jezelf?

Een coachvraagstuk die ik regelmatig krijg voorgelegd is wat zijn mijn kwaliteiten, hoe kan ik meer vertrouwen op mijzelf en hoe kan ik trots(er) zijn op mijzelf en mijn prestaties.

Omdat dit vraagstukken zijn die mijzelf ook bezig hebben gehouden las ik een tijd terug een boek over het imposter syndroom (F*ck die onzekerheid) . Mensen die last hebben van het imposter syndroom, leggen de lat genadeloos hoog voor zichzelf en onderschatten hun eigen prestaties. Hoe goed ze hun werk ook doen, hoeveel diploma’s of complimenten ze ook binnenhalen, ze zijn voortdurend bang ontmaskerd te worden omdat ze hardnekkig twijfelen aan hun eigen kwaliteiten.

Bij deze coachees ga ik vaak aan de slag met het in kaart brengen van hun kwaliteiten, onder andere door ze hier naar te laten vragen bij anderen (zie een eerder artikel waarin ik dit beschrijf.) Het is fijn om daar een rode draad in te ontdekken en mensen delen dan zaken die ze anders niet zomaar tegen je zullen zeggen.

En misschien is het wel zo dat het wel gezegd wordt maar je het niet altijd hoort of zo opvat. Daarom geef ik ook als opdracht mee om een compliment te noteren die je van anderen krijgt en te oefenen met het jezelf geven van complimenten. Welke complimenten krijg je en hoe reageer je daar op (wat zeg, doe en denk je)? De coachee bedenkt hoe hij of zij in de praktijk beter stil kan staan bij de eigen prestaties.

Ook laat ik in zo’n coachtraject de coachee ontdekken welke overtuigingen een belemmerende rol spelen.Zoals ik ben niet goed genoeg of ik moet perfect zijn. Wat betekent die overtuiging voor je, waarom houdt je de overtuiging in stand, wat is het ergste dat er kan gebeuren en wat kost die overtuiging je? De coachee gaat vervolgens op zoek naar een overtuiging die meer helpend is.

Leg jij de lat hoog voor jezelf? Ben je vaak bezig met wat anderen van je denken en verwachten? Vind je het moeilijk om te benoemen wat je kwaliteiten zijn? Wil je meer op jezelf leren vertrouwen? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. lonneke@capaciteitcoaching.nl/ 0622949389.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *