Introversie en waardering

Een van de vraagstukken die mij momenteel bezighoudt is hoe om te gaan met waardering voor meer introverte personen. In het (bedrijfs) leven waarin extraverte personen, het woord zegt het al, meer opvallen. Over het algemeen is niemand 100% introvert of extravert, het gaat om waar je meer naar neigt.

Hoe zorg je voor waardering van de bijdrage en impact van introverte mensen? Ik denk dat je als leidinggevende hierin een belangrijke rol kan spelen. Een leidinggevende die je helpt je kwaliteiten inzichtelijk te maken, wat je (unieke) bijdrage is. Want  praten over wat je allemaal doet is niet iets wat introverte personen van nature doen.

Ook een beoordeling systeem kan invloed hebben. Denk aan systemen waarbij je vergeleken wordt met anderen en de groep waarin je besproken wordt, dan wordt zichtbaarheid al snel belangrijk. Jezelf profileren en presenteren is voor een introvert persoon echt een hele andere vraag dan voor een extravert.  

“Asking an introvert to open up is as rude as asking an extrovert to shut up.”

Diversiteit is meer dan ooit een actueel topic. Ook bij bol.com is er toenemende aandacht voor. Zoals mogelijkheden voor vrouwen en inclusie van anderstaligen. Wat mij betreft gaat dit ook over gelijke, aandacht en waardering voor de verschillende persoonlijkheden en de verschillende kwaliteiten.

De intentie is er en we denken vaak ook dat we het doen maar hoe doen we dit zonder een extraverte actie te vragen van de introvert?

“In an extroverted society, the difference between an introvert and an extrovert is that an introvert is often unconsciously deemed guilty until proven innocent.”  

Herkennen jullie dit? Hoe zien jullie dit? Wat zou kunnen werken (en wat niet)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *