Introversie op de werkvloer

Donderdag 16 mei 2019 mocht ik auteur Liesbeth Smit aankondigen die bij bol.com een lezing gaf over introversie. Hoewel ik, toen we Liesbeth uitnodigden, dacht, dat laat ik aan iemand anders over en daarna “ik moet nog even kijken of ik kan” heb ik het uiteindelijk wel gedaan. En dan wel op mijn manier (goed voorbereid, blaadje erbij, met zenuwen). Als meer introvert persoon loop ik aan tegen de misverstanden die hierover bestaan en de, goedbedoelde, adviezen die ik op de werkvloer krijg (je moet je meer profileren, improviseer eens en geef nu je mening).

Liesbeth Smit, journalist, schreef het boek “Ik moet nog even kijken of ik kan. De stille revolutie van de introverte mens.”

Liesbeth deelde haar ontdekkingstocht met de volgende beeldspraak: het was alsof ze al die tijd had gewoond in een huis waarin lakens over meubels hingen; een onbewoond huis. Pas na veel gelezen te hebben over introversie en er blogs over te schrijven ontdekte ze dat ze lang niet de enige was en dat de lakens er ook afgehaald kunnen worden en je dan prima in dat huis kan wonen. Ze heeft op een andere manier leren kijken naar haar eigen behoeftes en wat bij haar persoonlijkheid past.

Introverten kunnen spanningen voelen en denken dat ze burn-out zijn. Je bent niet raar; je bent introvert. Het is niet erg; het is geen diagnose en het geeft geen grote problemen. Er zijn misverstanden over introverte mensen zoals bijvoorbeeld arrogant, je kijkt zo (introvert denkt na). Of ongezellig (er wordt niet begrepen dat je het nodig hebt om even alleen te wandelen zodat je kan opladen in de lunchpauze).

Introversie is er altijd al geweest. In 1921 beschreef Karl Jung het psychologische type daarvoor. Tot de jaren 60 waren rustige mensen meer het ideaal; nu is het uit de mode geraakt.

Je hoeft je niet te verdedigen of te schamen, je kunt wel de verantwoordelijkheid nemen als introvert om het uit te leggen. Je kan het bespreekbaar maken door te zeggen volgens mij zit ik zo in elkaar…. / kunnen we bespreken hoe jij het beste van mij kunt krijgen en ik van jou….

In haar boek heeft Liesbeth een lijstje overgenomen uit het boek Quiet, van Susan Cain. Tijdens de lezing hebben we een test gedaan. Met het beantwoorden van deze 20 stellingen kun je zien of je meer introvert of extravert bent of iemand daar meer tussenin die nog even moet kijken of ie kan (ambivert). Ongeveer een derde is introvert.

Het verschil zit in energie: de introvert geeft energie en de extravert krijgt energie in contact met anderen. Als introvert heb je een natuurlijke voorkeur naar binnen en als extravert naar buiten.

Als introvert moet je er op letten hier niet in door te slaan door nergens meer aan mee te doen. En aan de andere kant door een extraverte te spelen terwijl je dat niet bent. Dat kost veel energie.  Zo gaf Liesbeth een voorbeeld van een karaoke optreden met collega’s.

In personeelsadvertenties wordt doorgaans gevraagd naar enthousiast, daadkrachtige, openhartige, speelse kandidaten. Dit is wat er gewaardeerd wordt. Zelden wordt er gevraagd naar rustig, bescheiden, bedachtzaam, toegewijd.

Stiltezones,  geluidsdichte ruimtes en een thuiswerkdag helpen introverten om meer productief te zijn. Het is dan lastig om een boodschap te horen als: zo doen we het nu eenmaal; hier doen we dingen zo.

Je denkt: ziet nou niemand wat ik hier zit te doen?

Het gevaar is dat je te veel gaat doen (introverte exploitatie) en dan ga je richting burn-out.

Het helpt niet als je je mond houdt als introvert. Vaak denkt een introvert ik ben te laat, ze luisteren toch niet. Je kan later in een vergadering aangeven: ik kom er toch nog even op terug, of daarna alsnog mail sturen. Wat je nog meer kan doen is het voorbereiden van een vergadering (geeft een gevoel van controle). Jouw onderwerp op de agenda zetten. Small talk (introverten vaak heel taakgericht is meer dan alleen puur je werk doen). Als extravert kun je een stap naar achter doen in vergaderingen en zorgen voor goede balans in wie aan het woord is. Wanneer een introvert het toch spannend vindt geef dan aan dat later er op terug komen oké is.

Met haar lezing heeft Liesbeth introverte en extraverte bol.commers meer achtergrond gegeven over introversie, wat het wel en wat het niet is, handvaten in een werkomgeving en het inzicht dat introverten, ambiverten en extraverten samen een perfect team vormen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *